petak, 12. siječnja 2018.

Višestruke primjene krovnih nosača

Automobil je danas postao glavno prijevozno sredstvo. Mnogi ga koriste svakodnevno, najčešće za odlazak na posao. A isto tako, često se koristi i prilikom odlaska na duža putovanja. U tom slučaju, za očekivati je da ćete sa sobom na put morati ponijeti i nešto više stvari. Ponekad se te stvari lako mogu smjestiti u prtljažni prostor, a ponekad u njemu nema dovoljno mjesta. Mjesto koje je slobodno i koje se može iskoristiti za prijevoz raznih stvari je krov. A da bi na krov mogli montirati razne dodatke, neophodni su krovni nosači.

Korištenje postojećih ili ugradnja novih

Na većinu novijih automobila, krovni nosači su već ugrađeni, odnosno dolaze kao dio serijske opreme. Kod automobila starije generacije to nije bio slučaj pa ako posjedujete takav automobil, vrlo je vjerojatno da ćete ih morati kupiti. U tom slučaju možete se odlučiti za dvije vrste, tipske i univerzalne. Tipski krovni nosači namijenjeni su za svaku pojedinačnu marku vozila i njihovom kupnjom možete biti sigurni da neće biti nikakvih problema s njihovim postavljanjem. No, u tom slučaju, nećete ih moći koristiti na nekom drugom vozilu, primjerice ako imate dva automobila.


U tom sluačaju, bolja opcija su univerzalni krovni nosači. Oni se mogu prilagoditi svakom krovu automobila, a po potrebi se mogu i prebacivati s jednog na drugi. No, zbog raznih oblika krovova automobila, moguće je da biste mogli imati nešto više problema prilikom montiranja.

Primjene krovnih nosača

Kada su krovni nosači na automobilu, bilo da je riječ o onima koje ste dobili s automobilom ili onima koje ste naknadno ugradili, možete ih vrlo učinkovito iskoristiti. Krovni nosači mnogima služe najviše za ugradnju krovnih kutija. Ovisno o njihovom kapacitetu, one mogu drastično uvećati dodatni prostor za prijevoz stvari.

Krovni nosači neophodni su i za one koji odlaze na skijanje. Na njih se vrlo jednostavno mogu postaviti nosači za skije i uz pomoć određenih modula, vrlo jednostavno se na krovu automobila može prevoziti i do nekoliko pari skija. Uz ove navedene primjene, mnogi biciklisti krovne nosače, uz dodatak nosača za bicikl, koriste za prijevoz svojih bicikala do odredišta. Iako se bicikli mogu prevoziti i na stražnjim vratima ili kuki, mnogima su najdraži upravo nosači za bicikl jer im na taj način ne zaklanjaju pogled. A za tu i sve druge nabrojane primjene, preduvjet su krovni nosači.

 Dizalica za auto obično je hidraulična i radi se od aluminija u većini slučajeva. Čitajte više ...