utorak, 12. prosinca 2017.

Više elektroničkih uređaja i više kvarova

Automobili koji su se proizvodili prije nekoliko godina i današnji razlikuju se u mnoštvu detalja. Sam način rada je uglavnom ostao isti, uz stalni napredak u snazi i kvaliteti motora i brojnim dodatnim pomagalima. Još jedna stvar koja se promijenila je i razvoj elektroničkih uređaja u automobilu. Nekada se broj elektroničkih uređaja u automobilu mogao prebrojati na prste jedne ruke. Danas ima jako mnogo elektroničkih uređaja u automobilu, od onih važnih za rad automobila pa do onih za zabavu. A s rastom elektriničkih uređaja u automobilu raste i broj kvarova. Grana automehanike koja se bavi popravkom takvih uređaja naziva se autoelektrika.


Autoelektrika postaje sve traženija

Autoelektrika kao grana automehanike prije nije bila toliko tražena. No, situacija se danas itekako promijenila. Kupci danas prilikom kupnje novog automobila imaju mogućnost doplate za raznu dodatnu opremu. Ta dodatna oprema najčešće se sastoji od mnoštva elektroničkih uređaja koji vam mogu olakšati vožnju ili vam mogu pružiti bolje iskustvo za vrijeme same vožnje. U takve elektroničke uređaje spadaju razni multimedijski sustavi, kamere za vožnju unatrag, ali i brojni osnovni sustavi za paljenje automobila i slično. Kada kupite novi automobil koji je nakrcan s raznim elektroničkim uređajima, sve to lijepo izgleda i užitak je to koristiti. No, problem nastaje kada se nešto od toga pokvari. Tada vam može pomoći autoelektrika, odnosno autoservis koji nudi tu uslugu. 


Ovlašteni ili privatni servis

Kada je autoelektrika u pitanju, za pomoć se možete obratiti ovlaštenom servisu ili možete otići u neki privatni servis. Mnogi će na pomisao odlaska u ovlašteni servis odmah pomisliti na višu cijenu popravka. U pravilu je tako, ali u slučaju nekih većih kvarova, ponekad vam samo ovlašteni servis može pomoći. Naime, ovlašteni servisi imaju posebne uređaje koje koriste za otkrivanje kvara. Taj uređaj je specifičan za svakog proizvođača automobila i on može točno otkriti uzrok pogreške. Privatni servisi nemaju tako specifične uređaje pa u određenim slučajevima možda neće moći pronaći kvar i otkloniti ga. Stoga, savjet je vrlo jednostavan. Autoelektrika se može obaviti i u privatnim i ovlaštenim servisima. Uvijek možete prvo provjeriti mogu li vam pomoći u privatnom servisu, a ako to nije moguće, zaputite se u ovlašteni servis.