srijeda, 29. ožujka 2017.

Malo je automobila bez auto tepiha


Kupovinom novog automobila dobit ćete određenu serijsku opremu, dok ćete za neke dodatke morati nadoplatiti. Iako auto tepisi ne spadaju u serijsku opremu, danas dolaze gotovo uz svaki novi automobil. Proizvođačima je dodatak u obliku auto tepiha vrlo mali financijski izdatak, a ujedno im predstavlja dobru reklamu jer se na njima često nalazi njihov logotip. Mnogi te iste auto tepihe jako dugo ostavljaju u automobilu iako bi se auto tepisi trebali mijenjati barem svakih nekoliko godina.





Materijali


Auto tepisi se uglavnom izrađuju od dvije vrste materijala, tekstila i gume. Oba materijala imaju svoje prednosti i mane. Guma je vrlo zahvalan materijal kad je riječ o čišćenju i održavanju. Ne propušta vodu pa se gumeni auto tepisi mogu jednostavno očistiti pod jakim mlazom vode. Ako voda nije dovoljna da bi ih očistila, možete se poslužiti i nekim auto šamponom. No, s druge pak strane, guma koja se koristi za auto tepihe se razlikuje po svojoj kvaliteti. To ćete itekako osjetiti kupite li neke vrlo jeftine gumene auto tepihe. Takvi auto tepisi su nerijetko izrađeni od gume lošije kvalitete kako bi bilo tako jeftini, zbog čega će duže vrijeme ispuštati neugodni miris. Kod onih auto tepiha izrađenih od kvalitetnije gume, to neće biti slučaj.

Tekstilni tepisi za auto su nešto atraktivnijeg dizajna od gumenih, ali se i nešto teže održavaju. Nije ih preporučljivo prati u vodi, već bi ih trebali četkati ili usisavati. Na taj način ćete najlakše izvući prljavštinu koja se često duboko uvuče u njih.



Vrijeme za zamjenu


Auto tepisi su jedan od dodataka koje bi trebali mijenjati svakih nekoliko godina. Mnogi se toga ne pridržavaju pa nerijetko imaju u automobilu tepihe stare nekoliko godina. Vrlo je jednostavno odrediti kada je vrijeme za zamjenu auto tepiha. Tekstilni auto tepisi koji su puni prljavštine koju ne možete izvući bez obzira na usisavanje, definitivno su spremni za zamjenu. Isto tako, gumeni auto tepisi koje više ne možete dovoljno dobro isprati vodom te oni kod kojih je guma već jako oštećena, morali bi se zamijeniti. S obzirom da auto tepisi nemaju visoku cijenu te da su dostupni za kupovinu na raznim mjestima, to vam ne bi trebalo predstavljati problem.