utorak, 28. ožujka 2017.

Autoelektričari imaju sve više posla

Autoelektrika je jedna od mnogih grana automehaničarske industrije. Oni koji se njome bave imaju zadatak otkloniti sve probleme vezane uz električne uređaje u automobilu.

Autoelektrika je sve traženija


Usporedi li se autoelektrika s ostalim granama automehanike, uočljivo je da je ona sve traženija. Razlog je vrlo jednostavan. Noviji automobili dolaze sa sve više električnih uređaja, a samim time su i kvarovi tih uređaja sve češći. Dok je prije svega nekoliko godina u automobilu bilo tek nekoliko stvari povezano sa strujom, danas je taj broj puno veći. Brojni strujni elementi upravljaju s mnogim aspektima automobila, od paljenja, kočenja, podizača stakala, namještanja sjedala, upravljanja ogledalima, auto radijom, itd.
Naravno, kad prilikom kupovine automobila vidite sve te dodatke u automobilu koji čine vašu vožnju jednostavnijom i ugodnijom, često pristanete platiti i dosta veću cijenu za njih. No, kada se ti uređaji krenu kvariti, mnogi zažale što u automobilu imaju tu količinu električnih uređaja. Jer nerijetko se zbog nekog manjeg kvara mora mijenjati i neki veći dio koji služi za upravljanje nekoliko povezanih uređaja pa je trošak zamjene tog dijela nešto veći.



Oprema

Autoelektrika, odnosno sami autoelektričari, koriste se raznom opremom prilikom popravaka. Klasični alati, poput raznih kliješta i odvijača i ovdje su neizostavni. No, autoelektrika je pobudila zanimanje mnogih mladih mehaničara i zbog raznih zanimljivih alata koji se ovdje koriste. Primjerice, jedan od najčešće korištenih uređaja je onaj koji se koristi za dijagnostiku kvarova kod novijih vrsta automobila. Naime, novi automobili u sebi posjeduju računalo koje pohranjuje sve važne parametre vezane uz samo funkcioniranje automobila. Prilikom nekog kvara (na primjer senzori za parking), autoelektričar će spojiti svoj uređaj na računalo u automobilu te preuzeti sve te parametre. Nakon analize, taj uređaj će pokazati mogući kvar.


Dinamičnost

Autoelektrika je vrlo dinamična grana automehanike i oni koji se odluče njome baviti, moraju računati na to da će se morati stalno usavršavati i pratiti što se događa na tom polju. Automobili postaju sve napredniji, u njih se ugrađuje sve više pametnih uređaja i autoelektrika je grana koja bi u budućnosti trebala otkloniti sve moguće kvarove. Mnogi autoelektričari se tako usavršavaju za samo nekoliko marki automobila kako bi bili eksperti u tom području te kako bi mogli svojim klijentima pružiti najbolju moguću uslugu.

Čitajte više i o temi: auto tepisi