utorak, 5. lipnja 2018.

Pripazite da kupite odgovarajući akumulator

Akumulatori su dijelovi automobila bez kojih oni ne bi mogli funkcionirati. Njihova osnovna funkcija je spremanje električne energije za kasniju upotrebu. Akumulatori se neprestano pune i prazne. Kada su spojeni na određeno trošilo, tada se oni prazne. Primjerice, kada motor radi. Nakon što se isprazne, potrebno ih je zamijeniti. U određenim slučajevima se oni neće u potpunosti isprazniti pa ih je moguće dopuniti strujom te će raditi još neko vrijeme. No, tada se preporuča njihova zamjena.




Odgovarajući akumulatori

Nisu svi akumulatori isti. Razlikuju se po mnogim karakteristikama te nije moguće postaviti bilo koji model u određeni automobil. Prije svega, akumulatori se razlikuju po veličinama. Tako u neka vozila nećete moći postaviti one većih dimenzija. No, u većinu automobila se može postaviti više različitih modela akumulatora koji se razlikuju po veličini.

Akumulatori se razlikuju još i po struji hladnog starta i pričuvnom kapacitetu. U svakom slučaju, ako niste sigurni za koji model se odlučiti, pogledajte što preporuča proizvođač vašeg automobila.


Dostupnost u trgovinama

Akumulatori se danas mogu pronaći u brojnim specijaliziranim trgovinama koje prodaju auto opremu, ali sve češće ih se može pronaći i u brojnim drugim trgovinama koje prodaju raznu robu. Primjerice, često ćete u velikim trgovačkim lancima pronaći i razne vrste akumulatora, a nerijetko i po akcijskim cijenama. No, na takvim akcijama trgovine često nude i neke akumulatore raznih nepoznatih proizvođača pa je upitna njihova kvaliteta. Nešto popularnije tvrtke, poput Varte, Boscha i sličnih, nude vam i duga jamstva na akumulatore. Ako su oni toliko sigurni u svoje proizvode, tada i vi možete biti sigurni da će vam njihovi akumulatori dugo trajati.

Zamjena

Zamjena akumulatora je kod nekih automobila vrlo jednostavan proces, dok je kod nekih nešto kompliciraniji. A problem je zbog toga što su oni smješteni na dosta nepristupačnim mjestima pa je potrebno i određeno znanje ili alat da biste došli do njih. No, većina trgovaca će vam izaći u susret i ako kod njih kupite akumulator, pomoći će vam pri ugradnji.

A stari akumulator biste trebali zbrinuti, odnosno odnijeti na neko prikladno reciklažno mjesto. Također, u posljednje vrijeme neke trgovine koje prodaju akumulatore će od vas preuzeti stari akumulator te ćete za njega i dobiti neku naknadu.

Treba vam usluga iznajmljivanje kombija? Onda si pročitajte članak na tu temu tako da slijedite linku.