ponedjeljak, 12. listopada 2015.

Lanci za snijeg

Lanci za snijeg dio su zimske opreme u automobilu. U Hrvatskoj je od 15. studenog do 15. travnja na zimskim dionicama javnih cesta obavezna zimska oprema.


Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje cesta. Tako se pod zimskom opremom za motorna vozila čija dopuštena masa nije veća od 3,50 tona podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg withcar.hr spremnim za postavljanje na pogonske kotače. Ta druga opcija je danas najčešći odabir za mnogo vozača jer mnogi ne žele investirati novac u zimske gume već se radije odlučuju za jeftiniju opciju, kupovinu lanaca za snijeg.

Prije same kupnje lanaca potrebno je provjeriti točnu dimenziju guma kako bi dimenzije lanaca odgovarale našem vozilu. Sve podatke možemo pronaći na gumi sa strane, a sastoje se od 3 broja: širina gume u milimetrima, postotak visine naspram širine i promjer naplatka u inčima. Treba voditi računa da se lance ne bi trebalo prejako stegnuti na gumu jer se na taj način guma može oštetiti tokom vožnje. Također, brzinu vožnje treba prilagoditi uvjetima na cesti i ne preporuča se brzina veća od 50 km/h.

Lance za snijeg trebali bi koristiti isključivo u uvjetima kad je cesta prekrivena snijegom ili ledom. Za vožnju po suhom kolniku ne bi smjeli koristiti lance jer u tom slučaju može doći do oštećenja samih lanaca, ali u gume. Vožnja s lancima utječe i na cjelokupan rad automobila pa za to vrijeme automobil troši više goriva nego inače.


Danas na tržištu postoji mnogo različitih modela lanaca za snijeg. Ljudi se najčešće odlučuju za metalne lance. Razni modeli imaju i različite načine postavljanja i preporuka je da se nakon kupnje isproba postavljanje lanaca kako u slučaju kad moramo hitno postaviti lance ne bi bilo problema.